unknown
Lichtenvoorde, Gelderland

Wat is de Zwarte Cross?

Het Zwarte Cross Festival is het grootste muziekfestival van Oost-Nederland en de grootste en spectaculairste motorcross van West-Europa.
Het weekend staat bekend om haar typische Achterhoekse gezelligheid met bezoekers van jong tot oud. In 2005 werd het festival met 30 muziekacts door ruim 60.000 mensen bezocht. Er is voor elk wat wils: muziek, festivalmarkt, kermis, theater, festivalcamping, kinderactiviteiten en ludieke stunts. Dan is er natuurlijk nog de spectaculaire cross zelf waaraan o.a. bekende Nederlanders, brommers, stuntels, specials en zijspannen meedoen. Ook de sportliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken. Zo deden in het verleden in de superklasse vele kampioenen mee, waaronder de (ex-)wereldkampioenen Joël Smets uit België, Ben Townley uit Nieuw-Zeeland en Pedro Tragter (Harfsen). Het Zwarte Cross Festival wordt in 2006 voor het eerst gehouden op en rond motorcrosscircuit De Schans in Lichtenvoorde.

Voor de muziekliefhebbers staan er meer dan dertig bands op vijf verschillende podia!
Organisator van het megafestijn is de rockband Jovink & the Voederbietels.

Wat kun je in 2006 verwachten?
De tiende jubileum-editie van het Zwarte Cross Festival vindt plaats op 21, 22 en 23 juli in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Het Zwarte Cross Festival biedt voor ieder wat wils en je komt ogen en oren tekort. Overal op het terrein is er wat te doen; van (motor)cross tot muziek, van kermis tot bizarre stunts. De lachspieren worden in ieder geval volop geprikkeld!

Muziek
Op vijf verschillende podia staan meer dan 30 verschillende bands uit binnen- en buitenland geprogrammeerd, verdeeld over drie dagen. De programmering is nogal divers; DJ’s, theateracts en natuurlijk veel bands in verschillende genres. Rock, pop, blues, hardrock, reggae, zelfs folk!
(voor een compleet festivaloverzicht, zie programma).

Sport/Spektakel
De Zwarte Cross is met meer dan 60.000 bezoekers het grootste motorcrossevenement van West-Europa. Serieuze motorsport met echte wereldkampioenen wordt afgewisseld met bizarre klassen, waar het helemaal niet om het winnen gaat. Het publiek vermaken is hierbij het belangrijkst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ludieke klasses waar de deelnemers verkleed aan de start verschijnen. In de specialklasse hebben de deelnemers zelf de meest bizarre voertuigen in elkaar gezet, van Flintstonesmobielen, ruimteschepen, ijscokarren, wegmotoren tot kamelen. Andere klassen zijn: brommerklasse, zijspannen, prominenten en superklasse. In de verschillende ‘humorklassen’ is de winnaar degene die het best verkleed is; in de klassen met serieuze motorsport gaat het om wie het hardst gaat, die wordt winnaar van de felbegeerde gouden helm.

Stunts, festivalmarkt, kermis, theater, restaurants
Het kenmerk van de Zwarte Cross is een enorm veelzijdig aanbod van verschillende activiteiten, ook naast de cross en de verschillende podia. Op elke hoek van het terrein is wat te doen of te zien. Er zijn verschillende theateracts, er zijn diverse huiveringwekkende tot lachwekkende stunts. Er is een grote kermis, die anders is dan een gewone kermis. Er is een aparte kinderhoek met allerlei gratis attracties voor de kids. Ook is er gratis ranja en worden de kinderen lekker beziggehouden met schmink, motor-opstapdagen, e.d. Tenslotte is er een festivalmarkt met allerlei rariteiten uit de hele wereld, een Zwarte Cross café, een kapsalon en diverse restaurants. Bij de infostands zijn programmaboekjes te verkrijgen waarin u leest wanneer welke band op welk podium speelt, maar u kunt ook met deelnemersoverzichten de verschillende crosswedstrijden bijhouden.

Camping
De Zwarte Cross camping is een evenement op zichzelf. Fantastisch geschilderde caravans en uitgelaten blije gezichten van feestvierende mensen. De camping biedt plaats aan maximaal 10.000 gasten en is geopend van vrijdagochtend tot en met maandagochtend. De camping is een dorp op zich met een eigen supermarkt, badhuis, kapsalon, kerkdienst, kampvuur met gitaren, wasplaats, het Zwarte Crosscafé en het vermaarde Rock 'n' Roll Circus, waar volop bands spelen. Daarnaast zijn alle campinggasten vrij om zelf te bepalen welke bands en wedstrijden ze willen zien elders op het terrein.

Official Website: http://www.zwartecross.nl

Added by maartenbrinkerink on July 11, 2006

Interested 1