Jaffalaan 5
Delft, Zuid-Holland

Site

VAN TELEX TOT MSN
100 jaar computers
door Rudi Westerveld
woensdag 8 februari 2006, 12:45 uur
Faculteit Techniek, Bestuur en Management Jaffalaan 5, 2628 BX DELFT
Toegang gratis

geen aanmelding nodig

LOCATIE: Faculteit TBM zaal A, Jaffalaan 5, Delft
TOEGANG: Gratis

Als we 60 jaar terugkijken naar de ontwikkeling van ICT, dan zien we een explosieve uitbreiding van technologie├źn en mogelijkheden. Ontwikkeling van modaliteiten van informatie (I) zoals van spraak naar tekst, naar gegevens, naar beeld en video vallen meteen op. Ook de communicatie (C)via netwerken stond niet stil. Vanuit de vaste telefonie ontwikkelden zich de datanetwerken, satelliet systemen, internet, glasvezelnetten en niet te vergeten de mobiele netwerken. Wat waren de belangrijkste ?drivers? en welke rol had de enorme ontwikkeling in de computertechnologie (T) hierbij?

Duidelijk is dat de fysieke basis hiervoor is gelegd door de microminiaturisatie. Deze heeft het mogelijk gemaakt om steeds ingewikkelder structuren op chips te branden, wat steeds maar groeiende opslagcapaciteit op kleinere geheugenchips leverde. En microprocessoren verdrongen de grote computersystemen en leverde ons uiteindelijk de PC, de mobiele telefoon en de personal digital assistant (PDA).

Hiervoor waren ook de ontwikkelingen van belang op het gebied van software, de programma?s die de technologie besturen en alle functies uiteindelijk mogelijk moeten maken.

Vragen die ook aan de orde komen zijn: Wat zijn we er beter van geworden ("Heb je mijn E-mail niet gelezen?") en wat hebben we bereikt? En ook: Hoe dacht men er verder in het verleden over en hoe goed of slecht kun je voorspellingen
doen over de ontwikkelingen op ICT-gebied?

Ir. Rudi Westerveld is docent aan de faculteit TBM (ICT) en was tot voor kort projectleider UMTS-projecten.

Added by alper on January 30, 2006

Interested 1