Diverse lokaties
Utrecht, Utrecht

Zaterdag 7 juli 2007 openen de Utrechtse musea vanaf 21.00 uur de deuren voor een zondig programma. Hoogmoed, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, woede, gemakzucht... Al bijna 2000 jaar staan ze keurig opgesomd, de zeven hoofdzonden. Maar beschouwt de moderne mens de hoofdzonden nog wel als zonde? En zo niet, wat vinden we dan nu zonde? De BBC deed in 2004 onderzoek naar de beleving van de zeven hoofdzonden. Opmerkelijk resultaat was dat de oorspronkelijke zonden als achterhaald beschouwd werden. En dat er 'nieuwe' zonden opdoken, als wreedheid, egoïsme en overspel.

NATIONAAL MUSEUM VAN SPEELKLOK TOT PIEREMENT - AFGUNST
Je ziet het in de kunst maar al te vaak: talentvolle kunstenaars die pas tot echt grote hoogten kunnen stijgen, nadat ze met hun grote voorbeelden hebben afgerekend. Daarom geeft de Museumnacht vier grote muzikale talenten de ruimte aan de muzikale vadermoord:Spinvis, Solo, Dez Mona en Matik. Ofwel: eerst coveren ze een aantal nummers van hun grote muzikale voorbeeld – respectievelijkBach, Nick Drake, Nina Simone en The Police - daarna krijgen hun muzikale vaders via trefzekere orgelversies de definitieve doodsteek toegebracht. Verder Sneeuwwitje, het ultieme afgunstsprookje gespeeld door HKU-studenten en een darkroom.

HET SPOORWEGMUSEUM - LUST
Erotisch danspaleis met muzikaal live optreden door Richard Dorfmeister, KXradio, 4 the love of music!, diverse darkrooms, pikante Peter van Straatentekeningen, lingerie van Fille d’O, Eva De Roovere, Polderporno en hijgmeisjes van verzamelexperts Vic van de Reijt en Ron Tebbens. En dansfeest met Ze Bal!

CENTRAAL MUSEUM – HOOGMOED
Met Bas Haring, World Press Photo tentoonstelling, exclusief toegelicht door – jawel - opperpaparazzo Joop van Tellingen, Soundscape Eboman, Theo Schouwerwou en Kim van Zeeben over hoogmoed en ijdelheid. Bekijk je eigen DNA (en neem het mee naar huis).

GELDMUSEUM – HEBZUCHT
Net geopend! Met C-Mon & Kypski, darkroom, een tentoonstelling van kunst van geld (met o.a. Keith Haring) en kans op gratis geld!

UNIVERSITEITSMUSEUM - GULZIGHEID
Met de ultieme karaktertest, Johannes van Dam over de kroket, darkroom en performancekunstenaar Fredie Beckmans die worstelt met zeven zondige worsten…

SONNENBORGH-MUSEUM & STERRENWACHT – IDOLATRIE
Met een achtste hoofdzonde – onze obsessie met sterren (Bekende Nederlanders)… inclusief darkroom en een avondvullende happening van Fluxus-kunstenaar Adriaan Nette (Bureau van Zintuiglijke Ondernemingen).

MUSEUM CATHARIJNECONVENT – GEMAKZUCHT
“Ik zeg wat ik denk, zonder dat ik van plan ben om mij ergens over te informeren”. Op die manier kun je luiheid of gemakzucht ook tegenkomen in Nederland. Een intrigerende zonde die poëtisch en provocerend vertaald wordt door twee bijzondere kunstenaars:Elena Simons (Wonder, Pret met Moslims, Stoere Vrouwen) en de Antwerpse nachtburgemeester Vitalski. Naald en Kraak draaien de avond aan elkaar in het Museumcafé.

HET ABORIGINAL ART MUSEUM - WOEDE
Met Smijtkraam (slinger vanuit de Smijtkraam een appel naar een kleurrijke huiskamer en koel je woede!) korte film Nightcries, woedelounge met cabaretiers Marcel Verreck & Jeroen Pater en natuurlijk een darkroom…

Voorverkoop € 13,- / € 7,-
Avondkassa: € 15,- / € 10,-

Official Website: http://www.culturelezondagen.nl/admin/do.php?a=show_visitor_sunday&s=22

Added by nieske on June 22, 2007

Interested 3