Leidseplein 26
Amsterdam, Noord-Holland 1017 PT

Van 26 augustus tot en met 13 september 2006 vindt voor de eerste keer het landelijke theaterfestival TF-1 plaats. Het nieuwe festival speelt zich vooral af in de theaters op en rond het Leidseplein, waaronder de Stadsschouwburg Amsterdam en Theater Bellevue. In het festival staat theater uit Nederland en Vlaanderen centraal.

TF-1 bestaat uit vier verschillende themakanalen, die samen het festival vormen: TF-1 is de Nederlands Vlaamse theaterselectie, TF-2 wordt het Amsterdam Fringe Festival, TF-3 Over Theater biedt verdieping en TF-4 toont de Vlaamse keuze. Aan het festival kunnen in de toekomst programmeringkanalen worden toegevoegd.

TF-1 vertoont tien ? zowel grote als kleine zaal - producties uit Nederland en Vlaanderen. Deze voorstellingen zijn door een jury geselecteerd. Bovendien toont TF-1 drie genomineerden voor de Toneelpublieksprijs. Het festival programmeert tevens het Gala van het Nederlands Theater, waar de VSCD theaterprijzen, zoals de Louis en Theo d?Or, worden uitgereikt. De talkshows, die deel uitmaken van TF-1, worden gepresenteerd door onder andere Ursul de Geer. Verder biedt TF-1 een uitgebreid randprogramma met masterclasses, een filmprogramma, performances, muziek en theaterfeesten.

Met TF-2 wordt de basis gelegd voor het Amsterdam Fringe Festival. Hierin staat het werk van jonge theatermakers centraal. Het Amsterdam Fringe Festival zal zich naast de Nederlands Vlaamse theaterselectie van TF-1 afspelen en biedt een podium aan nieuw, ongepolijst en experimenteel aanbod.

TF-3 Over Theater biedt verdieping, gericht op veelkijkers, vakgenoten en specialisten. TF-3 bestaat uit debatten, lezingen en een bezoekersprogramma voor buitenlandse programmeurs en recensenten.

Tenslotte toont TF-4 de keuze van de Vlaamse jury in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. De jury van het zusterfestival Theaterfestival Vlaanderen bestaat uit theatermaker Mesut Arslan, theaterprogrammeur René van der Pluijm en festivaldirecteur Michel Price.

TF-1 is een gezamenlijk initiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam, de Vereniging van Theatergezelschappen en ?producenten (VNT), Theater Instituut Nederland, Bureau Promotie Podiumkunsten en het Holland Festival. Het festival staat onder leiding van Jeffrey Meulman.

TF-1 wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OC&W en de Van den Ende Foundation.

Official Website: http://www.tf-1.nl/

Added by alper on May 20, 2006

Interested 1