Burgwal 45 t/m 49
Delft, Zuid-Holland

NOODLOT
De wedergeboorte van de tragedie uit de geest van de technologie
door Jos de Mul
maandag 4 december 2006, 20:15 uur
Speakers Burgwal 45 t/m 49, 2611 GG DELFT
Toegang gratis

geen aanmelding nodig

Het noodlot. Vroeg of laat klopt het bij ieder mens aan de deur: een ongeval, een alles verterende jaloezie, een ongeneeslijke ziekte, oorlogsgeweld, een verslaving, en uiteindelijk de dood. Hoewel het noodlot onvermijdelijk is, kunnen we er niet mee leven.

De Europese mens heeft getracht het noodlot te temmen: de hero├»sche affirmatie van het noodlot in de tragische cultuur van de Grieken, de deemoedige acceptatie van de goddelijke voorzienigheid in het christendom en de 'afschaffing' van het noodlot in de moderne, technische samenleving. Zowel de natuur als de cultuur worden maakbaar. Met technologie├źn als genetische manipulatie lijken we ons lot en onze toekomst zelfs volledig in eigen hand te nemen. De Mul argumenteert echter dat de onbeheersbaarheid van de technologie onze cultuur opnieuw een tragische dimensie verleent. Aan de hand van klassieke tragedies als Prometheus ontketend, Antigone en Medea en de tragische romans van Hermans en Houellebecq werpt De Mul een verrassend nieuw licht op hedendaagse vormen van tragiek, zoals de uitbesteding van onze moraal aan kunstmatige intelligenties. Een heldere kijk op 'de wedergeboorte van de tragedie uit de geest van de technologie'.

Prof. dr. Jos de Mul is hoogleraar filosofie van mens en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit jaar verscheen zijn boek De domesticatie van het noodlot - De wedergeboorte van de tragedie uit de geest van de technologie. Ook publiceert hij regelmatig essays in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad.

uit de reeks how to bluff your way in...

Official Website: http://www.dezebra.com/sg/publiek/agenda.asp?courseID=143

Added by alper on July 31, 2006