Burgwal 45 t/m 49
Delft, Zuid-Holland

Site

Toegang gratis, geen aanmelding nodig

Natuurlijk waren de nationaal-socialisten monsters. Maar monsters zijn er in alle maten en soorten. Dus moet er meer over gezegd worden. Anders wordt het een al te eenvoudig verhaal van het goede goed en het kwade kwaad. Beweren dat het monster irrationeel, onmenselijk of barbaars is, is nogal onnozel: goed voor dodenherdenkingen of dode herdenkingen, maar ongeschikt voor levende mensen om zich mee te beschermen.
Maar wat was dan hun ?genetische code?? Uit welke lagen waren ze samengesteld? Vele, een antisemitische, een militaire, een socialistische, een technologische, een disciplinaire laag, die zodanig met elkaar resoneerden dat er een modern hybride monster ontstond die niet eerder was waargenomen. Dit nationaal-socialistische monster heeft geen kern, geen hoofd van waaruit de bewegingen worden gecontroleerd en gestuurd. Het heeft ook geen bedoelingen, het is veel gevaarlijker dan dat. Voor moraal is het monster niet bang en in het algemeen niet voor mensen. Waar het monster wel bang voor is wordt, onder meer aan de hand van dagboekaantekeningen van Goebbels, op deze bijzondere avond ontsluierd.....

Dr. Jos Scheeren is neerlandicus en filosoof en dr. Friso Roest is econoom en historicus. Samen schreven zij het boek ?Oorlog in de stad?. Amsterdam 1939-1941 (van Gennep, 1998).

Added by alper on January 30, 2006

Interested 1