Burgwal 45 t/m 49
Delft, Zuid-Holland

Site

ECHT OF NEP? DE INVLOED VAN CONTEXT EN CONNOTATIE OP DE BELEVING VAN MATERIALEN
door Wim Poelman en Elke den Ouden
maandag 6 maart 2006, 20:15 uur
Speakers Burgwal 45 t/m 49, 2611 GG DELFT
Toegang gratis

geen aanmelding nodig

LOKATIE: Speakers, Burgwal 45 - 49, Delft
TOEGANG: Gratis

Veel mensen vinden dat materialen uit de natuur eigenlijk ?betere? eigenschappen hebben dan bijvoorbeeld kunststofmaterialen. Die beleving is deels gebaseerd op associatie met wat men ?kent?. Misschien is dit er de oorzaak van dat veel nieuwe materialen worden ge?ntroduceerd in combinatie met de beeldtaal van bestaande ? vaak natuurlijke ? producten. Kunststoffolies kregen een leerstructuur (skai), laminaatparket kreeg een houtstructuur, plastic achterlichten werden gemetalliseerd, kunststof aanrechtbladen kregen een natuursteen ?look? enzovoort. Over het algemeen beschouwen ontwerpers deze ontwikkeling als negatief: ?t is imitatie en dus ?nep?! We kunnen het echter ook positief beschouwen. We leren van de rijkdom van de natuurlijke vormentaal en passen deze toe in onze producten.

Daarnaast stelt technologie ons nu juist ook in staat om dingen te doen die niet zijn terug te vinden in de natuur. Voorbeelden zijn metallic effecten, kunstmatige texturen en vele manieren van materiaalcombinatie. Bij een bedrijf als Philips wordt hier voortdurend mee geƫxperimenteerd, waarbij nieuwe beelden ontstaan, die vervolgens worden toegevoegd aan onze herinnering en op hun beurt van invloed zijn op de beleving van de producten van de toekomst.

Wim Poelman is lector Product Design & Engineering aan de Hogeschool Utrecht en daarnaast associate professor aan de leerstoel Productontwikkeling van de Faculteit Bouwkunde van de TU-Delft. Hij is onder andere oprichter van het vaktijdschrift Product en was bestuurslid van de Bond voor Materialenkennis.

Elke den Ouden is Managing Consultant van de groep Product Innovation binnen Philips Applied Technologies, deze groep van 25 consultants geeft advies aan de diverse
bedrijfsonderdelen binnen Philips, maar ook daarbuiten. Daarnaast is zij associate professor in de vakgroep Quality & Reliability Engineering van de faculteit Technology Management van de TU Eindhoven, waarin zij nauw samenwerkt met de faculteit Industrial Design.

uit de reeks materialenreeks: plastic

Added by alper on January 30, 2006

Interested 1