Berlageweg 1
Delft, Zuid-Holland

Site

BOUWEN MET PIEPSCHUIM?

dinsdag 21 maart 2006, 12:45 uur
zie tekst
Toegang gratis

geen aanmelding nodig

Spreker wordt nader bekendgemaakt.

LOCATIE: Faculteit BK, Berlageweg 1, Delft
TOEGANG: Gratis

Bij de huidige stand van techniek krijgen kunststoffen een steeds vooraanstaandere plaats. Wat vroeger slechts mogelijk was door gebruik van metaal, steen of glas, kan nu lichter en sterker geconstrueerd worden met kunststof. De aard van het materiaal houdt echter in dat op een geheel andere manier naar het ontwerp en het bouwproces moet worden gekeken.

Duidelijk is dat er grote voordelen te behalen zijn met het gebruik van kunststoffen in de architectuur. Neem bijvoorbeeld piepschuim; basiskennis is dat het isoleert, dat het drijft en dat het in geinige bolletjes uiteen valt als je het tegen elkaar aan wrijft. Maar er kan veel meer mee: complete boten kan je ervan maken, gebouwen, vliegvelden en steden kan je op rivieren, meren of voor de kust neerzetten. Zou bouwen op- en met piepschuim dus ook een antwoord kunnen worden op de toekomstig rijzende zeespiegel en de toename van het aantal overstromingen?

Theoretisch is de sky the limit. Po√ętisch voorbeeld van een piepschuimgebouw aan de Zuidtangent, is het busstation Fluid Vehicle van Maurice Nio, gemaakt uit polystyreenschuim. In dit ontwerp bestaat een directe relatie tussen gewenste ? door de computer gegenereerde ? vormentaal (blob) en de keuze van het materiaal. Welke rol valt er voor kunststofmaterialen in de architectuur van de toekomst te verwachten?

uit de reeks materialenreeks: plastic

Added by alper on January 30, 2006

Interested 1