Weteringschans 6-8
Amsterdam, Noord-Holland

Rocket Cinema is een in Amsterdam-gebaseerde organisatie die al 10 jaar lang film/muziek evenementen in de hoofdstad heeft georganiseerd. Tijd dus voor een nieuwe uitdaging, zo vonden de leden van de organisatie, en het idee van een volledig Rocket Cinema Festival was geboren. Het festival biedt meer dan 12 verschillende programma's aan, die plaatsvinden in 6 verschillende locaties in het centrum van Amsterdam in de periode van woensdag 18 t/m zondag 22 oktober. Dj's en muzikanten worden uitgedaagd om een nieuwe soundtrack te schrijven voor een filmklassieker. Tegelijkertijd met het Amsterdam Dance Event wordt het publiek getrakteerd op een uiteenlopende keuze van bekende klassiekers, cult movies, korte animaties en experimentele films, allen voorzien van nieuwe muziek.

WAAROM EEN ROCKET CINEMA FESTIVAL?

De Rocket Cinema formule 'old films new music' wordt ook op verschillende festivals wereldwijd gebruikt. In clubs, poppodia of als extra programma bij filmfestivals zijn er voorstellingen met live muziek bij een film. Stichting Rocket Cinema is van mening dat er een overzichtsfestival moet komen van hedendaagse muziekinterpretaties op filmklassiekers.

Terwijl block busters steeds vaker gebruik maken van bestaande hitjes om de film een publiekgerichte uitstraling te geven richten veel Dj's en muzikanten bij Rocket Cinema zich juist op het creëren van een originele soundtrack bij bestaande films gemixt met bestaande muziek of eigen composities. Daarbij laten zij zich leiden door de sfeer, het tempo en de spanning van de film en stellen zij hun werk in dienst van de film. Zo komen Dj's en muzikanten ook tot nieuwe ideeën voor hun muziek. Dit is één van de interessantste creatieve meerwaarden van het concept 'old films new music' voor de popcultuur: dj's en bands, die een reputatie hebben opgebouwd worden uitgedaagd tot een andere werkwijze.

Elke Dj en band die bij Rocket Cinema heeft opgetreden, kwam tot de ontdekking dat een soundtrack schrijven een vak apart is: de muziek dient niet alleen een interne opbouw te hebben, maar vertaalt of interpreteert ook de spanningsboog en de narratieve structuur van een film. Artiesten komen vanuit hun eigen wijze van musiceren tot unieke en soms onconventionele oplossingen. De symbiose van popmuziek en filmkunst is zo langzaamaan een op zich zelfstaande stroming binnen de popcultuur.

Met het Rocket Cinema Festival wordt de laatste stand van zaken getoond op het gebied van hedendaagse muziek- en beeldcultuur in combinatie met cinematografisch waardevolle filmklassiekers. Tijdens de festivalperiode van vijf dagen wordt een (inter-)nationaal aanbod gepresenteerd op diverse locaties in Amsterdam. De belangrijkste festivallocaties zijn Paradiso, het Filmmuseum, Cinerama, Sugar Factory en Filmtheater Rialto, plus een aantal onverwachte adressen voor unieke one-off presentaties.

Official Website: http://www.rocketcinema.nl/

Added by mvexel on October 6, 2006

Interested 1