Rokin 112
Amsterdam, Noord-Holland 1012 LB

Openingsdatum: Vrijdag 9 jun 2006, 18.00-20.00 uur
Plaats: Arti, Zalen II, III, IV, V, VI en VII
Kunstenaars: Blast Theory, Cut-n-Paste, Gerald van der Kaap, Aryan Kaganof, Bert Kommerij, A.P. Koomen / Karen Murphy, Gijs Müller, Leonard van Munster, Kate Pemberton, Esther Polak, Scanner.
Curator: Curator: Nathalie Faber

Geen saaie telefoonspelletjes, geen platte ringtones maar gratis artpieces voor de mobiele telefoon. De tentoonstelling PLAYMOBIEL opent 9 juni in Arti et Amicitiae. Telefoonhouders die niet in de gelegenheid zijn om naar Amsterdam te komen, kunnen zich abonneren op de ‘mobcast’ van PLAYMOBIEL.

Mobile art, shotcodes, zinnenprikkelende filmpjes, games, GPS tekeningen, teletap, ringtone composer, bijzondere wallpapers.

PLAYMOBIEL is een tentoonstelling waarin voor het eerst kunstenaars worden samengebracht die mobiele telefonie in hun werk toepassen. Ze tasten de grenzen af van de vernieuwende wireless, mobiele communicatietechnologieën en zijn op een speelse manier geïnspireerd door de interface van de telefoon.

De deelnemende kunstenaars zijn: Blast Theory, Arno Coenen, Cut-n-Paste, Gerald van der Kaap, Aryan Kaganof, Bert Kommerij, A.P. Komen / Karen Murphy, Leonard van Munster, Kate Pemberton, PIPS:lab, Esther Polak, Scanner.

Scanner maakt in zijn muziek gebruik van afgetapte telefoongesprekken; Blast Theory ontwikkelt mixed reality telefoon games; Gerald van der Kaap mobiliseert een aantal meisjes om filmpjes van zichzelf en van elkaar te maken d.m.v. hun mobiele telefoon; Leonard van Munster maakt een geluidsinstallatie waarbij het mobieltje als afstandbediening wordt gebruikt; ‘Locative media’ kunstenaar Esther Polak brengt d.m.v. Global Positioning System (GPS) persoonlijke sporen van mensen in kaart en visualiseert deze in een tekening; Kate Pemberton ontwerpt logo’s en sms designs als wallpaper voor de mobiele telefoon en kruissteekpatronen; en zo meer.

De verpersoonlijking van media en de communicatie van mensen binnen de mobiele netwerksamenleving staan in PLAYMOBIEL centraal. Hoe worden relaties beïnvloed, versterkt of gefrustreerd door nieuwe communicatiemogelijkheden?

Na podcasting en vodcasting nu ook MOBCASTING Naast de expositie in Arti is er een tentoonstelling op afstand, toegankelijk via de mobiele telefoon van het publiek elders in de wereld. Door PLAYMOB ON te sms-en naar 3553 krijg je gedurende de tentoonstelling dagelijks een audiovisueel kunstwerk op je mobiele telefoon. Klein, kort (maximaal 1 minuut) en toegespitst op de intimiteit van het eigen mobieltje.
Een nieuwe manier om je hierop gratis te abonneren is via de zgn. shotcode van PLAYMOBIEL. Een shotcode is een barcode voor de mobiele telefoon. Door het installeren van een klein stukje software, verandert de mobiele cameratelefoon in een scanner. Door een foto te nemen van de PLAYMOBIEL-shotcode, namelijk: het logo, word je automatisch verbonden met playmobiel.net
Zie voor de handleiding en downloaden software: www.playmobiel.net

Curator: Nathalie Faber (Cut-n-Paste)
Tentoonstellingsontwerp: Wiebe Boonstra (Brandnewbrand)
Grafisch ontwerp: made by martin
Techniek: Gerbrand Oudenaarden, Martin Takken
Productie: Claartje Kortbeek)

PLAYMOBIEL is mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Stichting, VSB fonds, Thuiskopie fonds, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties, RVU educatieve omroep, Lloyd Hotel, Blue Melon, Gamo bv, Twodotone, Hanazuki, Teletools, Orange

Lloyd Hotel
PLAYMOBIEL heeft in het Lloyd Hotel in Amsterdam een gelijktijdige show van de mobile artpieces.

Boekpresentatie op zaterdag 10 juni 2006
Waag Society/Locative Media en University of Minnesota Design Institute vieren tijdens PLAYMOBIEL de Europese lancering van het boek ELSE/WHERE:MAPPING, een overzicht van experimentele mapping-projecten waaronder Amsterdam Realtime van Esther Polak.

[www.playmobiel.net]

Official Website: http://www.arti.nl/home.html

Added by napee on June 5, 2006