Leiden Centrum
Leiden, Zuid-Holland

LICHT, LUCHT EN RUIMTE
Leidse monumenten 1900-1940

Onder het motto ‘licht, lucht en ruimte ’ worden in het tweede weekend van september ruim dertig Leidse panden uit de periode 1900-1940 opengesteld. Zij werpen licht op de vernieuwende architectuur uit die periode: van jugendstil tot Het Nieuwe Bouwen, van rationalisme tot Amsterdamse School.

Leiden kende in die tijd een aantal actieve architectenbureau‘s, waaronder Van der Laan, Jesse, Mulder en Buurman. De jonge architect Willem Dudok was van 1913 tot 1916 plaatsvervangend directeur van Gemeentewerken Leiden. Hij liet de stad het fraaie Leidsch Dagbladgebouw na. Veelzijdig kunstenaar Chris Lebeau beschilderde de Oud-Katholieke kerk en aan de Hoge Rijndijk verrees de eerste Nederlandse watertoren van gewapend beton. Deze monumenten zijn te vinden buiten de singels, waar Leiden vanaf 1896 de ruimte kreeg om uit te breiden.

Ook in het historische stadscentrum zijn genoeg moderne monumenten te ontdekken. Zo werd na de verwoestende brand van 1929 een nieuw stadhuis opgetrokken achter de oude, 16de eeuwse gevel. M.C. Escher ontwierp het ingenieuze houtinlegwerk in onder andere de burgemeesterskamer.

Traditiegetrouw zullen ook enkele panden in restauratie worden opengesteld, waaronder het Academiegebouw.

In en rond de open monumenten wordt van alles georganiseerd. De Dirk van Eckstichting vertoont oude Leidse filmbeelden in het Volkshuis, in verschillende panden kunt u inloopconcerten bezoeken en ook kinderen kunnen zich vermaken bij het jeugdtheater of met spelletjes en speurtochten.

Het centrum van Leiden is op zondag 9 september deels autovrij.

Official Website: http://www.leiden.nl/openmonumentendagen/

Added by squionl on July 6, 2007

Interested 1