Kršnjavoga 1
Zagreb, Grad Zagreb 10000

Poštovani,

Osobita mi je čast pozvati Vas na seminar za poduzetnike i inovatore: Kako financirati poduzetnički pothvat venture kapitalom, koji će se održati u Hotelu Westin, Zagreb, u utorak, 8. prosinca 2009. u organizaciji Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (HVCA) i Infoarene. Sudionike seminara pozivamo i da se uključe u javni natječaj VentureXchange in South East Europe 2010 za predstavaljanje svojeg poduzetničkog pothvata stranim i domaćim venture kapital fondovima.

Ukoliko imate propulzivno poduzeće sa velikim potencijalom rasta i u mogućnosti ste ostvariti održivu komparativnu prednost nad konkurencijom, venture kapital fond može biti pravi partner za Vas. Osim kratkoročnih i dugoročnih izvora financiranja i dokapitalizacije Vašeg poduzeća, venture kapital fond donosi i značajan know-how: operativno znanje i iskustvo u sektoru, podrška u pronalaženju drugih i budućih izvora financiranja, poboljšana kontrola budžeta i financija, te bolje upravljanje u odnosima sa bankarima, dobavljačima i klijentima. Ukoliko je vaše poduzeće malo, ili tek imate poslovnu ideju koju želite razviti, poslovni anđeo može biti izvor financiranja Vašeg početnog kapitala. Neki od vrlo uspješnih hrvatskih poduzentika (poput Damira Sabola, osnivača Iskona i Hrvoja Prpića, osnivača HG Spota) i sami prošli su cijeli ciklus investiranja te sada djeluju kao poslovni anđeli.

Iako je kriza negativno utjecala na sve oblike financiranja, nekoliko je razloga zbog čega možemo biti optimistični da Hrvatska ima veliki neiskorišteni potencijal u privlačenju venture kapitala. Kao prvo, Hrvatska ima potencijala za razvoj viskotehnološkog sektora a upravo je to sektor koji je najčešće i financiran venture kapitalom (Silicijska dolina). Kao primjer jedna takve vrlo uspješne transakcije u Hrvatskoj možemo navesti i Adriatik Kabel (danas BNET), koja je bila nominirana transakcijom godine 2007. Također, primjera financiranja venture kapitalom nalazimo u gotovo svim sektorima, a u Hrvatskoj oni ukljućuju i razičite firme poput proizvodnje smrznute hrane (Hlad), privatna bolnica (Akromion), restorane brze hrane (Daily Fresh), dostava (Overseas Express), arhiviranje dokumenata (Arhiv Trezor) i distibucija konzumne elektronike (TechnoMax). Dodatno, venture kapital fondovi imaju mogućnost da pomognu poduzećima u restukturiranju i da financiraju preuzimanja poduzeća.

Nadam se da ćete pored niza novih korisnih znanja i informacija iz područja investicija ponovo obnoviti postojeća i uspostaviti nova poznanstva i prijateljstva sa ljudima iz struke, investitorima i poduzetnicima te predstavnicima državnih agencija i instituta. Veselimo se korisnom i ugodnom druženju!

Mirna Marović
Predsjedica, Hrvatska Private Equity & Venture Capital Asocijacija

Official Website: http://www.infoarena.hr/vcseminar2009

Added by BerislavLopac on November 27, 2009

Interested 1