Sint-Pietersnieuwstraat 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000

PAUZE FESTIVAL
Don 26 oktober 2006, Vooruit, Gent (20u30 | 10/12 EUR -- 22 EUR)

Noem het ironie maar een groot stuk van de zwarte deltabluestraditie wordt nog steeds voortgezet door de blanke medemens. Niet per se met rauwe teksten over onderdrukking en katoenvelden, maar met een melancholie die in de jaren ‘20 en ’30 zijn oorsprong had en nooit zijn actualiteit verloor. Zielenpijn is iets van alle tijden en nooit evenaarde een muziekpatroon zo dicht de emotie als de blues. Er zijn ook weinig stijlen waarbij drie akkoorden door verschillende artiesten zo anders kunnen klinken. Daarin ligt de kracht van de blues en onderscheiden de echten zich van de imitators. Op deze avond presenteren we daarom drie mensen die elk op hun eigen, uiterst persoonlijke, manier met het genre omgaan.

JONATHAN KANE groeide op met Howlin’ Wolf op de platendraaier en speelde als jongeman samen met zijn broer in een plaatselijke bluesgroep. Een invloed die hij bleef dragen toen hij in zijn twintigerjaren mee aan de basis van het proto-industrialcombo Swans. Hoewel Kane de groep al snel verliet (hij drumt enkel op de vroege obscure releases en de eerste officiële Swansplaat “Filth”), is hij degene die de trage meeslepende drums in de groep introduceerde en daardoor een onuitwisbare stempel naliet. Na Swans, bleef hij in New York rondhangen om te werken met grootten als Rhys Chatham en La Monte Young. Nu, zoveel jaren later, versmelt hij zijn vroege liefde voor de blues met wat hij van zijn minimalistische meesters geleerd heeft. Met slechts een handvol akkoorden leidt hij zijn FEBRUARY-project, dat bestaat uit vier gitaristen, een bassist en Kane op drums, naar uitgesponnen, trance-achtige blueslicks.

EKKEHARD EHLERS & JOSEPH SUCHY zijn goede vrienden met gemeenschappelijke muzikale passies en beiden grootheden in de Duitse avant-garde stroming. Ehlers liet al vele gezichten zien, gaande van Albert Ayler tributes en elektro-akoestische werken tot happy house. Voor zijn jongste plaat (en zevende ophet Staubgoldlabel) “A life without fear”, koos hij resoluut voor een ode aan de Delta blues goden als Robert Johnson en Son House. Het resultaat is een van wiskey doordongen bluestrip van een dronende Suchy, bewerkt en/of aangelengd met Ehlers elektronicakunsten. Laptopblues: alstublieft.

JOS STEEN is een vergeten blanke blueslegende uit eigen land. Met een stem die niet misstaat naast die van Muddy Waters en Howlin Wolf snijdt hij doorheen merg en been met zijn nummers over hedendaagse en universele onderwerpen. Tussen kitch en rauwe emotie, of waar de Mississippi Delta heel even lichtjes beschadigd wordt...

Official Website: http://www.kraak.net/pauze/

Added by prupert on September 29, 2006

Comments

wouter (frits)

hmmm, twijfel. ik vond de nieuwe plaat van Ehlers niet zo goed. maar in theater kikker was -ie vorig jaar met suchy wel erg tof...

misschien toch nog maar eens naar die bluesplaat gaan luisteren, hij zou wel eens een tweede kans mogen krijgen.

prupert

de vrijdag van pauze festival is ook wel koel, weirde neohippies enzo