Ganzenmarkt 14
Utrecht, Utrecht 3512

tijd - Dinsdag 22 mei
19.30-21.00 uur documentaire, 21.15 live programma
locatie - Theater Kikker, Theaterzaal
entree - € 15,00

Harry Smith (1923 – 1991) was verzamelaar, filmer, schilder en magiër. Kortweg: levenskunstenaar. Zijn verzameling stokoude folk-, country- en bluesliedjes uit de jaren ’20 en ’30, The Anthology of American Folk Music, is een schatkamer van muziek en een grote inspiratiebron voor artiesten.

De Groningse Fries Meindert Talma bleek hierdoor gegrepen. Hij vertaalde negen liedjes op de CD Nu geloof ik wat er in de bijbel staat. Hij zingt over de moord op Abraham Lincoln en draagt het tragische verhaal van de spoorwegwerker John Henry met een Fries accent voor.

Het filmoeuvre van Harry Smith wordt gerekend tot de hoogtepunten van de avant-garde cinema van de 20ste eeuw. Zijn Early Abstractions worden deze avond vertoond.

Journalist en schrijver Roel Bentz van den Berg geeft een inleiding op de muziekverzameling van Harry Smith.

Tweede programmaonderdeel deze avond is de documentaire Old weird America van Rani Singh, die onlangs op het International Filmfestival Rotterdam in première ging. Deze snelle en gevarieerde documentaire traceert de geschiedenis van Harry Smiths beroemde Anthology. De film bevat zeldzaam archiefmateriaal, optredens en interviews met een hele reeks musici en zangers, waaronder Elvis Costello, Beck, Sonic Youth, Beth Orton, Philip Glass, David Johansen, David Thomas en vele anderen.

Tijdens de uitreiking van de Grammy Award aan Harry Smith, zei hij: “I saw America changed through music.” Deze veelzijdige avond doet daarvan verslag.

Official Website: http://www.festivalaandewerf.nl/index.php/programma/5/55/

Added by maartenbrinkerink on May 16, 2007

Interested 2