Lijnbaansgracht 234a
Amsterdam, Noord-Holland 1017

Habib Koité is één van de best verkopende hedendaagse wereldsterren uit Afrika. Met één been in het verleden en de ander in de toekomst verbind hij het beste van Mali’s rijke traditionele erfgoed met de betere moderne blues- en popmuziek. Zijn sprankelende virtuoze gitaartechtniek en zachte, hese melodieuze stem weet liefhebbers van popmuziek en wereldmuziek over de hele wereld te bekoren.
Zo belichaamt hij op overtuigende wijze de afbreuk van culturele barrières. Zijn albums ‘Muso Ko’, ‘Ma Ya’ en ‘Baro’ stonden bovenaan op vele wereldmuziek-hitlijsten. Eind dit jaar verschijnt zijn nieuwe album en zondag 30 september staat deze Malinese superster in de Oude Zaal van de Melkweg.

Habib Koité’s eerste single ‘Cigarette a Bana’ was een enorme hit in heel West-Afrika. Na de release van de tweede single ‘Nanalé’ kon hij zijn debuut-cd ‘Muso Ko’ zelfstandig financieren met prijzengeld dat hij in een loterij gewonnen had. Dit album schoot direct naar de top van de European World Music Charts. Daarna ging het snel en stond Koité op menig Europees festival. Zijn aanstekelijke muziek gecombineerd met energieke live-optredens vonden wereldwijd gretig aftrek. De opvolger ‘Ma Ya’ overtrof alle verwachtingen en zorgde vooral voor overweldigend succes in Amerika. Habib Koité was in één klap een wereldster en stond in tijdschriften als People Magazine, Rolling Stone en Rhythm Magazine. De cd’s gingen in –voor wereldmuziek begrippen- onvoorstelbare aantallen over de toonbank.

Op de laatste cd ‘Baro’ klinkt hij ingetogen en intiem, zonder het dansbare karakter van de muziek te verliezen. Op de cd is de hoofdrol weggelegd voor Koité’s virtuoze akoestische gitaarspel en zang, de spanning wordt bewaard door de boeiende ritmes en melodische variaties. Het album bevat onder andere een nieuwe versie van zijn grote hit ‘Cigarette a Bana’; het nummer waar zijn succesverhaal mee begonnen is. Dat succesverhaal wordt in het najaar van dit jaar ongetwijfeld vervolgd met zijn nieuw te verschijnen album.

Aly Keïta, balafoon speler uit de ivoorkust, leerde het spelen op de xylofoon en de marimba van jongs af aan van zijn vader. Aly is bevlogen in het stemmen en afstellen van zijn instrument, waardoor zijn balafoon op zich al een kunstwerk is geworden. Het instrument dat gemaakt is van snaren en hout is aangepast door verschillende maten kalebassen aan het instument toe te voegen, waardoor zijn balafoon een uniek geluid te weeg brengt. Tijdens het spelen wordt Aly onderdeel van zijn instrument, waarbij hij het instrument zowel teder, krachtig als snel bespeelt.

Added by scienex on September 22, 2007

Interested 2