Ruitenberglaan 26
Arnhem, Gelderland 6826 CC

Sinds 2008 is binnen de Faculteit Techniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de Expertgroep Lean actief onder leiding van Dr Vincent Wiegel. Aanleiding is dat veel MKB ondernemers in de regio onder druk van concurrentie gedwongen worden voortdurend te verbeteren. Lean, een procesmanagement aanpak, biedt daarbij een goed handvat: meer en meer bedrijven in het MKB passen Lean toe. Het zeer succesvolle HAN Lean Event van 2009 was voor velen de eerste kennismaking met onze Expertgroep Lean. Ruim 200 ondernemers hebben aan dit eerste event deelgenomen. Een goede reden om ook in 2010 weer een HAN Lean Event te organiseren!

De oorsprong van Lean Management ligt in de automobielindustrie. De term Lean Manufacturing of Lean Management werd voor het eerst gebruikt in het boek "The machine that changed te World" van James Womack en Dan Jones. In dit boek beschrijven zij het Toyota Productie Systeem dat vanaf de vijftiger jaren is ontwikkeld door o.a. Kiichiro Toyoda en Taiichi Ohno bij de automobielfabrikant Toyota. Deze ontwikkeling heeft geleid tot de sterke positie die Toyota binnen de automobielindustrie heeft.

Lean Management is een filosofie voor het organiseren van bedrijven waarbij alle bedrijfsprocessen gericht zijn op een maximale waardetoevoeging voor de klant en het elimineren van verspillingen. Men bereikt concurrentievoordeel met Lean Management door de reactie op klantenwensen te versnellen en tegelijkertijd voorraden te minimaliseren. Hierbij worden producten alleen geproduceerd wanneer de klant daarom vraagt en gelden voorraden vooral als een slecht excuus voor slechte planning, inflexibiliteit, verkeerde machines, kwaliteitsproblemen etc. Op deze wijze dwingen Lean bedrijven sterke verbeteringen in kwaliteit, doorlooptijden, leverbetrouwbaarheid en financiële resultaten af.

Lean Management wordt gezien als belangrijk instrument om te overleven, zeker ook binnen het MKB. Ervaring op doen met Lean in de eigen omgeving en vooral het zélf doen zijn erg belangrijk. Er bestaat daarom een groeiende behoefte aan oplossingen voor meer praktische problemen bij de toepassing van Lean. Deze kennis en ervaring blijft echter vaak in zeer beperkte kring waardoor het wiel vaak opnieuw uitgevonden wordt en verbeterprocessen traag verlopen. Juist het delen van ervaringen met andere bedrijven kan het verbeterproces sterk versnellen. De Expertgroep Lean heeft daarom het platform LeanCircle opgestart, met als doel:

-> Het beschikbaar stellen en delen van kennis en ervaringen over Lean en het vinden van antwoorden op praktische problemen
-> Het bieden van mogelijkheden voor het leggen en onderhouden van contacten tussen bedrijven en instellingen en personen die zich bezig houden Lean.

LeanCircle wil hét platform voor praktijkervaring met Lean zijn en maakt hiervoor gebruik van een online gemeenschap (http://blog.leancircle.net/) en van fysieke bijeenkomsten.
Het delen van praktische Lean-kennis is dan ook hét doel van het HAN Lean Event dat op 28 januari 2010 wordt georganiseerd. De opzet is in grote lijnen gelijk aan de zeer succesvol verlopen versie van 2009. Het thema in 2010 is: “Lean - Doen!”.

De toepassing van Lean en 6 sigma methodieken staan centraal in de minor World Class Manufacturing / Lean Management (keuzemodule voor 4e jaars studenten van een half jaar) die de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in nauwe samenwerking met de Expertgroep Lean heeft ontwikkeld. In deze minor worden de studenten geschoold in de lean methodieken en voeren zij uitgebreide praktijkopdrachten uit bij verschillende bedrijven. De groeiende belangstelling voor Lean Management uit zich ook in het toegenomen aantal deelnemende studenten en bedrijven bij de start van de minor in september 2009 .

Op het HAN Lean Event 2010 komen deze ontwikkelingen samen. De studenten van de minor World Class Manufacturing / Lean Management, presenteren op het Event de resultaten van hun Lean bedrijfsopdrachten. Tijdens informele postersessies kunt u nader kennis maken met Lean in de praktijk. Aan de hand van het werk dat bedrijven, studenten en docenten hebben uitgevoerd kunt u zelf zien welk nut Lean heeft voor uw bedrijf. Bovendien hebt u de gelegenheid om andere Lean-enthousiasten te ontmoeten.

Vervolgens spreken drie vooraanstaande ondernemers uit het MKB over hun belangrijkste ervaring met Lean in de vorm van een “One Point Lesson”. Dr Vincent Wiegel vertelt u over het belang en de voordelen van het delen van praktische lean kennis en wat u mag verwachten van Leancircle. Aansluitend is er een forum discussie. De studenten die de minor WCM succesvol hebben afgerond krijgen tijdens het Han Lean Event het certificaat hiervoor uitgereikt.

Noteer daarom deze datum al vast in uw agenda: HAN Lean Event: 28 januari 2010, 16:00-19:00

Locatie: Aula HAN, Ruitenberglaan 26, Arnhem

Het programma van het HAN Lean Event vindt u op http://blog.leancircle.net/ , de internetsite voor het HAN Lean Event / Lean circle. U kunt zich op deze site aanmelden voor het HAN Lean Event en u vindt hier in de komende weken aanvullende informatie over het HLE maar ook informatie over verschillende Lean-onderwerpen.

Voor vragen kunt u terecht bij (email): [email protected]

Added by Hans Mestrum on December 13, 2009

Interested 1