Botićeva 6
Belgrade, Beograd

Jedinsveni festival u našoj zemlji namenjen pre svega mlađim ljudima. Program namenjen zainteresovanim za fiziku :
1.Koja je tvoja talasna dužina?
Videćete holograme koji se mogu posmatrati samo pod laserskom svetlošću, svetlost zarobljenu u staklu i vodi, izmerićete debljinu svoje kose pomoću lasera. Od čega se boje sastoje i kako da napravite dugu ?
2.Kućni recepti iz fizike
"Kuvari" će vam spremati specijalitete iz fizike: kako da sipate tečnost u obrnutu čašu, kako da se vrtite brže oko svoje ose, kako telefonski imenici mogu biti jači i od snagatora i kako prevariti gravitaciju uz pomoć magične čačkalice.
3.CERN: razbijač čestica i predrasude
Saznaćete šta se dešava u najvećoj laboratoriji na svetu, od kojih čestica se svi sastojimo, kako je nastao univerzum i da li će nas progutati crna rupa.
4.Nepredvidivi fluidi
Kako se prave uragani, kako vetar diže krovove, kako loptice mogu da lebde, držaćete mešavine koje su nekad čvrste, a nekad tečne, pravićete balončiće raznih oblika od sapunice i videćete kako vetar privlači stvari.
5.Dobre vibracije
Moći ćete da vidite zvuk u obliku vatre, a zatim kako zvuk gasi vatru. Iskusićete promenu frekvencije zvuka usled kretanja i videćete šta nastaje kada dopustite zvuku da oblikuje tečnosti ili šaku soli.
6.Da ti se digne kosa na glavi
Lebdenje pod uticajem magnetne sile i vetrenjača koju pokreću elektroni.

Official Website: http://www.festivalnauke.org/

Added by profesorristic on November 3, 2008