Kromme Nieuwegracht 20
Utrecht, Utrecht

eTonaal: Het (on)begrensde potentieel van digitale muziekcultuur

eTonaal is hét symposium over de gevolgen van de digitalisering van muziek. Nieuwe media hebben een onmiskenbare invloed op de hedendaagse cultuur. Computergames, internet en mobiele telefoons worden inmiddels als een volwaardig object voor wetenschappelijk onderzoek erkend. De nadruk ligt hierbij echter vooral op het beeld, er wordt dan ook vaak gezegd dat we in een visuele cultuur leven.
Minstens net zo belangrijk als het beeld en toch zo ondergewaardeerd is het geluid in culturele uitingen. Geluid en muziek zijn een belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld computergames, internet en mobiele telefoons in onze – in toenemende mate – audiovisuele cultuur. Op wetenschappelijk gebied wordt echter nauwelijks aandacht aan deze auditieve aspecten besteed. Nieuwe mediastudies richten zich vooral op visuele aspecten van culturele uitingen terwijl muziekwetenschappers zich voornamelijk met traditionelere vormen van muziek bezighouden.
eTonaal wil de ogen en oren van de wetenschap openen voor de gevolgen van de digitale revolutie voor de hedendaagse muziekcultuur. Nieuwe media beloven onbegrensde mogelijkheden voor de productie, distributie en consumptie van muziek. Aan de hand van vijf actuele thema’s worden deze nieuwe mogelijkheden kritisch geanalyseerd. De thema’s hebben betrekking op; collaboratieve nieuwe media muziek, nieuwe radio, open muziekcultuur, draagbare muziek en de potentie van de gamesoundtrack

Het symposium vindt plaats op 27 juni in Studio T in Utrecht. Aanvang is 09.30 uur met een afsluitende borrel vanaf 17.00. Kaarten zijn € 7,50 en online verkrijgbaar.

Official Website: http://www.etonaal.nl

Added by maartenbrinkerink on June 9, 2006

Comments

maartenbrinkerink

Luister nu de eerste eTonaal podcast:

http://www.etonaal.nl/podcast.php