Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam, Noord-Holland

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 april organiseren Beelden voor de Toekomst, Beeld en Geluid, De Balie en Kennisland het congres Economies of the Commons. Een keur aan internationale experts van audiovisuele archieven, bibliotheken, voorlopers uit de muziekindustrie (Last.fm en Fabchannel), de wetenschap, p2p-specialisten, peer-production en culturele producers strijken neer in Amsterdam om twee dagen lang de grenzen en toekomst van archieven, bibliotheken en open content te onderzoeken. Er is voor ieder wat wils, met tal van lezingen, expertpanels, interdisciplinaire workshops en filmvertoningen.

Registratie
Passepartouts zijn voor slechts 25 euro te koop via De Balie. Voor losse kaarten en meer informatie over het congres kun je terecht bij Eric Kluitenberg ([email protected]).

Vrijdag 11 april / 10.00 - 22.30 uur
De vrijdag start met een keynote van Peter Kaufman (Intelligent Television) met aansluitend een panel over de veranderingen die National Archives te wachten staan door digitalisering en online diensten. Met Pelle Snickars (SLBA), Richard Paterson (British Film Institute), Tobias Golodnoff (Dansk Culturarv), en Roei Amit (INA). Het tweede panel gaat over Commons-based Peer Production. Hoe leidt creatief hergebruik tot nieuwe content en wat heeft dit voor consequenties? Met Felix Stalder (Open Flows), Jamie King (Steal This Film), Jon Phillips (Creative Commons) en Sebastian Lütgert (oil21.org). De middag wordt afgesloten met een sessie over de European Digital Library. Met Paul Doorenbosch (KB - National Library of The Netherlands), Jill Cousins (Director European Digital Library), Sonja de Leeuw (Utrecht University/ case: Video Active), Georg Eckes (Deutsches Filminstitut / case: European Film Gateway).

Avondprogramma: Sustainable Images for the Future / 20.30 uur
De vrijdagavond staat in het teken van Beelden voor de Toekomst en de Commons. Edwin van Huis (directeur Beeld en Geluid) verzorgt de inleiding over Beelden voor de Toekomst, het grootste digitaliseringsproject van audiovisueel erfgoed van Nederland. Daarna zal Rick Prelinger verder ingaan op de toekomst van archieven aan de hand van de Prelinger Archives, een collectie van 48.000 films waarvan de kerncollectie is overgenomen door het Library of Congress. David Bolier (www.onthecommons.org) gaat verder in op waardecreatie in open netwerken en hoe de Commons relaties aangaan met overheid en de markt. We sluiten de avond af met een panelgesprek met de sprekers en Emjay Rechsteiner van het Filmmuseum over de Commons en de toekomst van Nederlandse (audiovisuele) archieven.

Zaterdag 12 april / 11.00 - 18.00 uur
Uncommon Business Models - 11.00 uur
Open business models staan centraal in deze workshop die wordt afgetrapt door twee experts uit gerelateerde takken van media. Jan Velterop, CEO van Knewco (www.knewco.com) en een van de leidende experts op het gebied van Open Acces geeft een blik achter de schermen bij het toepassen van open business models bij wetenschappelijk publiceren. In de afgelopen jaren is Open Access een valide en duurzaam alternatief gebleken in deze tak van industrie waar jaarlijks 7 miljard omgaat. Jonas Woods, Head of Music bij het pionerende bedrijf Last.FM (www.last.fm) vertelt hoe zijn bedrijf succesvol inkomen weet te genereren in de wereld waarin gratis downloaden de norm lijkt te zijn. Deze voorbeelden dienen ter inspiratie voor een discussie met panellists Peter Kaufman (Intelligent Television), Roei Amit (INA), Rick Prelinger (Prelinger Archives) en Eerde Hovinga (NIBG-tbc) over de nieuwe business modellen voor archieven.

Na de lunch vindt een sessie plaats over Intangible Heritage Resources in the (Non-)Western World. Hoe kan je niet-fysiek cultuurerfgoed zoals muziek van verschillende werelddelen archiveren en ontsluiten? Met Joost Smiers (Prof. em. Political Science of the Arts), Shubha Chaudhuri (ARCE), Anthony McCann (University of Ulster) Wim van Zanten (ICTM). Het laatste panel gaat over Professional Cultural Producers en het veld dat zij invullen tussen user generated content en de markt. Met Florian Schneider (Kein.tv), Kenneth Goldsmith (Ubuweb), Bauke Freiburg (Fabchannel / Culture Player), Chai Locher (NFTVM - tbc), Rick Prelinger (Prelinger Archives). De dag wordt afgesloten met een terugblik op de conferentie en het Legal Seminar op donderdag.

Official Website: http://www.beeldenvoordetoekomst.nl/nl/370/Economies_of_the_Commons

Added by maphutha on April 1, 2008