Doelenplein 5
Delft, Zuid-Holland

Gevolgd door Brokopondo. Verhalen van een verdronken land (John Albert Jansen, 1994)
door Hans van Duivendijk en John Albert Jansen
donderdag 18 mei 2006, 19:15 uur
zie tekst
Studenten ? 5,5 , medewerkers en alumni ? 5,5 , anderen ? 7,5

geen aanmelding nodig

LOCATIE: Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft
TOEGANG: ? 5,50 (studenten), ? 7,50 (overigen)

De bouw van grote dammen in ontwikkelingslanden is vaak onderhevig aan heftige kritiek. Immers, dergelijke grote ingrepen hebben enorme effecten op de natuurlijke omgeving en sociale structuren in het gebied. Denk maar aan de Sardar Sarowardam in India, waarbij grote sociale onrust ontstond. Aan de andere kant zijn dammen vaak belangrijk voor de economie van een land of regio. Wat is het nut van dammen en dan vooral in de tropen?Welke positieve en negatieve effecten hebben dammen op hun omgeving en hoe zijn de negatieve effecten te compenseren?

BROKOPONDO. VERHALEN VAN EEN VERDRONKEN LAND

Door de bouw van de Brokopondodam in Suriname ontstond een waterreservoir ter grootte van de provincie Utrecht. 27 dorpen werden onder water gezet, waardoor vijfduizend Surinaamse bosnegers werden gedwongen hun tot dan toe van de westerse beschaving ge?soleerde gebleven land te ontvluchten. In de documentaire Brokopondo, verhalen van een verdronken land maken regisseur John Albert Jansen en zijn Surinaamse gids Dorus Vrede een tocht door de binnenlanden van Suriname. Zij gaan op zoek naar de oorsprong van het Brokopondo-project, de voordelen die het project de Surinaamse economie biedt en de gevolgen van de transmigratie voor de bosnegers. De verhalen en herinneringen van de bosnegers worden ge?llustreerd met archiefbeelden van de onderstroming van hun dorpen. De film toont aan dat het westerse ontwikkelingsbeleid een unieke cultuur ontwrichtte.

Ir. Hans van Duivendijk is part-time docent aan de faculteit Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft en voorzitter van de Stichting 'Netherlands' National Committee on Large Dams' (NETHCOLD). NETHCOLD is op zijn beurt lid van de 'International Commission on Large Dams' (ICOLD).

Brokopondo, verhalen van een verdronken land (1993) is een documentaire van John Albert Jansen en is vertoond op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) in 1994.

uit de reeks plenty of shortage

Official Website: http://www.dezebra.com/sg/publiek/agenda.asp?courseID=118

Added by alper on May 5, 2006

Interested 1