Beneluxlaan
Utrecht, Utrecht

Programma Bevrijdingsfestival Utrecht bekend: Junkie XL, Drive Like Maria, Gotcha! Allstars, Waylon, Destine, The Asteroids Galaxy Tour, De Staat, The Pikeys, Blaudzun, Most Unpleasant Men, Knobsticker en Mala Vita!

Op 5 mei staan we stil bij de betekenis van vrijheid en vieren deze vrijheid samen op het bevrijdingsfestival. In dit lustrumjaar vieren we dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd. Het thema is dit jaar “Vrijheid Wereldwijd; wat is daarvoor nodig?” De voorbereidingen voor Bevrijdingsfestival Utrecht 2010 zijn alweer in volle gang en met trots presenteren we het muziekprogramma. Het festival vindt ook dit jaar plaats in Park Transwijk en is geheel gratis toegankelijk.

Hoofdpodium

De wereldberoemde dj en producent Junkie XL komt als Ambassadeur van de Vrijheid het Bevrijdingsfestival in Utrecht openen. De Haarlemse funkband Gotcha! Allstars is terug met het beste van 20 jaar Gotcha! en funken nog steeds alsof het begin jaren ’90 is. Ook soulzanger en performer Waylon en de vrolijke catchy poppunkband Destine betreden het podium. Geëngageerde teksten komen van multi talent Rajae, zij combineert jaz en pop met Arabische invloeden. The Asteroids Galaxy Tour uit Denemarken maakt potentiële hits, nummers die funky, cool, nonchalant en schattig klinken. De Staat zal als afsluiter van het Bevrijdingsfestival zorgen voor een overtuigend, enthousiast en rockend optreden waarbij het publiek gegarandeerd los gaat.

Vrede van Utrecht Podium

Het festival werkt dit jaar voor het eerst samen met de Vrede van Utrecht voor de inhoudelijke programmering. Op het Vrede van Utrecht Podium is ruimte voor talent uit de regio. The Pikeys wisten met hun ruige rockact De Utrecht Popprijs 2009 te winnen en verdienen daarom een plek op het podium. Net als de poprock band Most Unpleasant Men, zij waren de winnaar van de 3 voor 12/Utrecht Award. Maar ook de semiakoestische indierock van singer-songwriter Blaudzun en electronische, dansbare pop van Knobsticker zijn van de partij. De Belgisch-Nederlandse stonerrockband Drive Like Maria weet harde, vuige rock ‘n’ roll perfect te voorzien van een uitstekend popgevoel. Afsluiter van het Vrede van Utrecht Podium is de opzwepende Balkan sensatie Mala Vita.

Plein van de Vrijheid

Het Plein van de Vrijheid is de ideale plek om te genieten van de festivalsfeer. Dit jaar is er een speciaal concept ontwikkeld door BV de Gasten: een area waarin de thematiek van het festival centraal staat. Met de bouw van een immense sculptuur van (afval)hout, waarin van alles gebeurt… optredens, debatten, theater, interactieve installaties, alles in het licht van de vrijheid en in samenwerking met onze gastprogrammeurs Kyteman & Pax. Op het Plein van de Vrijheid kun jij iets doen voor de vrijheid en jouw mening geven. Op het plein presenteren verschillende goede doelen zich op een interactieve manier met het publiek. De partners van de bevrijdingsfestivals Amnesty International, Vluchtelingenwerk Nederland, Cordaid Mensen in Nood en WarChild bundelen hun krachten in een parcours voor de bezoekers binnen het thema ‘Vrijheid Wereldwijd; Wat is daarvoor nodig?’ Er worden ook diverse 5 voor 5 activiteiten georganiseerd waar je kunt laten zien wat jij voor de vrijheid doet en je kan meedoen met de debatten op het Plein van de Vrijheid.

Kinderfestival

Kinderen hoeven zich niet te vervelen op het Bevrijdingsfestival. In en rondom de stadsboerderij is een kinderfestival ingericht met voorstellingen van handpoppentheater Lejo en circusgroep Diedom. De kleine bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met het bouwen van mini-vrijheidsculpturen en meedoen in de open circuspiste.

Geen glas of blik op het terrein

Dit jaar zal het Bevrijdingsfestival voor het eerst werken met een gereguleerde toegang. Dit betekent dat je geen glas of blik mag meenemen op het terrein, dit wordt gecontroleerd bij de ingang. Zo zorgen we voor een veiliger festival met minder afval, natuurlijk blijft iedereen welkom op het festival!

Official Website: http://www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl/

Added by breun on February 23, 2010