Noorderhagen 12
Enschede, Overijssel 7511

Nederlandse popmuziek in de moedertaal is er in alle vormen en gedaanten, met dien verstande dat de meeste exponenten tekstueel een lyrische dan wel verhalende inslag hebben. De laatste jaren dienen zich echter net als in de literatuur meer en meer "Observatoren" aan: muzikanten/tekstdichters die 'gewoon' liedjes componeren maar zich inhoudelijk laten inspireren door wat ze om zich heen zien en horen en dat vervolgens op schrift stellen. Impressionisten NL is een avond die draait rondom deze artiesten, die ieder een bijzondere plaats in het Nederlandse clubcircuit hebben veroverd. Van januari tot en met maart touren deze artiesten in verschillende samenstellingen door het land.

At The Close Of Every Day is ??n van de bands rondom de labels Sally Forth en Volkoren. Leden van deze bands spelen onder andere in This Beautiful Mess en The Spirit That Guides us. Op hun eerste album stond nog maar ??n Nederlandstalig nummer (“zalig zijn de armen van geest”), maar hun laatste, in boekvorm uitgebrachte album "De Geluiden van Weleer" is van het begin tot het eind in het Nederlands. Nog unieker is de muziek, die tegelijkertijd past bij de landelijkheid van een mistig Hollands landschap als naadloos aansluit bij de godvrezende Amerikaanse klaagzang van 16 Horsepower/Woven Hand, in wiens voorprogramma ze dan ook al veel hebben gespeeld.

Spinvis behoeft weinig introductie. Een paar jaar terug was hij daar plotseling: de zolderknutselaar werd een volksheld. De ontwapenende mix van grotendeels elektronisch in elkaar gezette pop en observerende Nederlandse teksten raakte veel mensen diep in het hart. Onlangs kwam zijn tweede album "Dagen van Gras, Dagen van Stro" uit, waarmee hij een iets conventionelere koers inzet. Het nummer Lotus Europa van dit album vindt zijn oorsprong in een opdracht van het Enschedees/Utrechtse Cross-Linx festival, waar het ook voor het eerst werd uitgevoerd.

Van de Impressionisten die deze avond in Atak spelen past Meindert Talma misschien wel het beste bij de Boekenweek. Behalve de muziek die hij maakt met zijn band The Negroes schijft Talma namelijk ook boeken. Al tien jaar brengt hij met enige regelmaat boeken en cd's uit met veelzeggende titels als "Kriebelvisje" en "Dammen met Ome Hajo". De laatste jaren verschijnen zijn platen bij het kwaliteitslabel Excelsior.

Added by maaltand on March 16, 2006

Interested 1