Lijnbaansgracht 234a
Amsterdam, Noord-Holland 1017

De hogepriester van de Afrikaanse reggae, Alpha Blondy, staat op 16 juni op het podium van de Melkweg. De zanger uit Ivoorkust is al sinds begin jaren ’80 één van de belangrijkste Afrikaanse artiesten en een belangrijke naam in de reggaewereld. Daarnaast heeft Blondy met zijn politieke betrokkenheid en inzet voor humanitaire zaken altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Afrika in het algemeen en zijn land Ivoorkust in het bijzonder.
de muzikant - Seydou Koné werd in 1953 geboren in Ivoorkust. Op twintigjarige leeftijd vertrok hij voor zijn studie naar New York, waar de Christelijke zanger bij een concert van Burning Spear voor het eerst in aanraking kwam met reggae. Dit beïnvloede zijn muzikale richting voorgoed. Hij bracht de Jamaicaanse muziek terug naar zijn vaderland en nam daar in 1982 onder de naam Alpha Blondy zijn debuutalbum op: ‘Jah Glory’. Het album had grote impact en leverde hem al snel de bijnaam ‘The Bob Marley of Africa’ op, mede dankzij zijn spiritualiteit en politieke betrokkenheid.
Volgende albums, waaronder ‘Apartheid is Nazism’ en ‘Jerusalem’, de laatste opgenomen met The Wailers, versterkten de positie van Alpha Blondy als één van de voornaamste muzikanten van het Afrikaanse continent. Met teksten in Frans, Engels en zijn moedertaal Dioulahis wist Blondy een breed publiek te bereiken dat veel verder reikte dan West Afrika. Na een periode van fysieke problemen en depressies, keerde Alpha Blondy in ’91 sterk terug met het album ‘Masada’, dat hem zijn eerste gouden plaat opleverde. Volgende albums bleven sterk en vestigden Blondy’s naam voorgoed. Nog altijd is Alpha Blondy met volledige band inclusief blazers en zangeressen één van de topattracties die de reggae te bieden heeft.

de activist - Naast zijn rol als voortrekker van de reggae in Afrika speelde Alpha Blondy een andere belangrijke rol, die van politiek- en sociaal activist. Geboren uit een Islamitisch / Christelijk gezin heeft Blondy altijd de eenheid tussen geloven gepropageerd, met name Islam, Jodendom en Christendom. Zijn legendarische track ‘Jerusalem’, waarvan hij zelfs een versie in het Hebreeuws opvoerde, had grote internationale impact. Al in 1985 wist Alpha Blondy met zijn album ‘Apartheid is Nazism’ internationaal een discussie aan te wakkeren over de misstanden van de apartheid, een onderwerp dat zeker in Afrika taboe was. Daarnaast heeft Blondy zich altijd actief bemoeid met de politieke situatie in Ivoorkust en daarmee veel bijgedragen aan de ontwikkeling van zijn land. Het album ‘Yitzhak Rabin’, een ode aan de vermoordde premier van Israel, is zijn meest omstreden ooit.

de filantroop - Volgend op de rol van activist is Alpha Blondy sinds de jaren ’90 steeds meer bij te dragen aan humanitaire projecten en zijn rol als bepleiter van vrede uit te bouwen. In 2005 werd hij door de Verenigde Naties benoemd tot ‘UN Ambassador of Peace’ voor Ivoorkust. In deze rol heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd in het tot stand komen van het vredesverdrag in zijn land in 2007. Met zijn eigen organisatie ‘Alpha Blondy Jah Glory Foundation’ probeert de zanger vrouwen en kinderen in Afrika te helpen.

Added by scienex on February 18, 2008

Interested 1