Domplein 4
Utrecht, Utrecht

Al Gore is niet nieuw met zijn zorgen over het broeikaseffect en het milieu. Tien jaar geleden was recycling al hot. Het idee van een circulaire economie waarin afvalproducten de grondstoffen zijn voor nieuwe producten, bestaat al langer dan vandaag. Van mousepad tot afwasborstel en van auto tot koffiezetapparaat: alles moet volledig worden hergebruikt, zónder kwaliteitsverlies. Een voorbeeld is de Ford U: van deze auto zijn onderdelen opnieuw bruikbaar voor andere producten, alle andere onderdelen zijn biologisch afbreekbaar.

Maar hoe toepasbaar is dit principe van Cradle 2 Cradle? Zijn we wel beter af hiermee? Is het economisch werkbaar en hoe kunnen we overgaan op een circulaire economie? Kan zo’n economie groeien, zoals de goeroes van het hergebruikmodel beweren? En welke rol speelt energie hierbij? Welke wettelijke en economische muren moeten we afbreken om dit nieuwe systeem überhaupt te kúnnen uitvoeren? En hoeft er echt niets aan ons eigen gedrag te veranderen? Kortom: hoe krijgen we die hergebruiksamenleving van de grond?

Onder leiding van Pieter van der Wielen (o.vb.), presentator Noorderlicht Nieuws en Dat kan beter!, gaan hierover met elkaar in discussie: Walter Vermeulen, hoogleraar Milieuwetenschappen en beleid, Universiteit Utrecht; Ernst Worrell, hoogleraar Energy materials and the environment, Universiteit Utrecht; en Chris Dutilh, Milieucoördinator Unilever Benelux.
Met een column van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

TUMULT, Universiteit Utrecht & Vpro’s Noorderlicht organiseren iedere maand het Kenniscafé: een ontmoetingsplek voor wetenschappers, studenten, journalisten en iedereen met interesse in wetenschap! Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling uitgevoerd door SenterNovem.

Official Website: http://www.tumultdebat.nl/

Added by kaeru on September 30, 2008

Interested 1